Warunki bezpiecznych szczepień

Od odpowiedniego przechowywania szczepionek oraz właściwej aplikacji zależy ich skuteczność. Z tego powodu należy dołożyć wszelkich starań, aby wszystko odbywało się w higienicznych warunkach. Szczepionek nie można stosować inaczej, niż jest to określone w zaleceniach producenta. Bardzo istotna jest temperatura ich przechowywania.

Zaleca się, aby wynosiła ona do 8o C. Niedopuszczalne jest zamrażanie szczepionek. Może to spowodować pogorszenie ich właściwości. Każdy producent ma obowiązek zdefiniować sposób podawania szczepionki.

Personel medyczny musi przestrzegać tych zaleceń. Nie należy aplikować szczepionki domięśniowo w sytuacji, gdy wskazane jest podawanie jej doustnie. Przed wstrzyknięciem szczepionkę trzeba przygotować zgodnie z zaleceniami producenta. Obowiązkowo przed podaniem szczepionki trzeba odpowiednio zdezynfekować fragment skóry.

Nie zaleca się stosowania w tym celu alkoholu. Ponadto właściwy dobór igły także decyduje o efektywności szczepienia. Igłę dobiera się mając na uwadze grubość mięśnia osoby szczepionej. Jeżeli szczepionka znajduje się w jednorazowym opakowaniu, trzeba pamiętać o odpowiednich procedurach postępowania.

Przede wszystkim należy wstrząsnąć fiolkę, dzięki czemu zyskuje się jednolitą zawiesinę. Jeśli po odmierzeniu odpowiedniej porcji szczepionki, pewna jej ilość zostanie w opakowaniu, wówczas trzeba ją zniszczyć. Niedopuszczalne jest ponowne użycie raz otwartej szczepionki. Przestrzegając wszystkich procedur można uniknąć ewentualnych powikłań.

Recent Articles

Zostaw komentarz

© 2024 Wakcynologia. Wszystkie prawa zastrzeżone.